Side – Turska letovanje 2018

Side je jedinstveno letovalište, smešteno na malom, ravnom, svega 300 m širokom i 800 m dugom poluostrvu. Nalazi se na samoj njegovoj ivici sa obe strane je okruženo dubokim plavim Mediteranom. Glavne odlike ovog grada, udaljenog 75 km od Antalije, su brojne arheološke iskopine iz rimskog doba. Ova nekada mala ribarska luka jedanas jedno od posećenijih letovališta u Turskoj.
Side je jedan od najpoznatijih antickih gradova u Turskoj, smešten na malom poluostrvu u Sredozemnom moru, na oko 75 km udaljenosti od Antalije. Prelepa obala Sidea i njegove plaže čine ga jednim od omiljenih turskih letovališta. Plaže Sidea poznate su kao istočna i zapadna plaža, obe su pešcane, prekrivene zlatnim peskom, nedaleko od grada. Zapadna plaža nudi brojne mogucnosti za uživanje u sportovima na vodi, kao što su skijanje na vodi i parasejling, a organizuju se i čamac ture do vrlo dobrih mesta za ronjenje i pecanje. Priobalje je plitko, pa je dobar izbor za porodice koje letuju sa malom decom. Istocna plaža je manje prometna i manje razvijena u odnosu na zapadnu, u nekim delovima ona je kamenita, cesto pri ulasku u vodu. Ovde uglavnom dolazi lokalno stanovništvo.
Side je primorski grad koga karakteriše mešavina drevnog i modernog, što ćete videti kada prošetate duž ulice koja je postojala i mnogo vekova ranije, a danas se tu nalaze prodavnice i otmeni restorani. U periodu rimske vlasti je uznapredovao, što se i danas može videti po ostatku brojnih zidina iz toga doba. Neke legende kažu da je predstavljao tajno mesto sastajanja čuvene Kleopatre i Marka Antonija.
Side obiluje restoranima i tavernama u kojima možete probati tradicionalne turske specijalitete. Stari deo grada ima dosta barova i diskoteka, ali Side nije mesto za koga se prvenstveno vezuje epitet fantastičnih noćnih provoda. Ne zaboravite da kupite neki suvenir u Sideu. Tradicionalni suvenir u Turskoj je nazar (evil eye stone) koji možete videti u različitim varijantama i na svakom koraku. Potice iz turske mitologije i osnovna mu je funkcija da štiti od uroka. Okruglog je oblika, sa koncentricnim krugovima razlicitih boja, najcešce su napravljeni suveniri od stakla. Neki ga zovu plavim okom, jer najviše ih ima u plavoj boji, ili tigrovim okom.

>

Organizator putovanja Filip travel OTP 196/2010. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja Organizatora putovanja. Ovlašćeni subagent Acapulco.