TRANSILVANIJA

Međunarodni praznik rada

28.04. – 02.05.2019.

5 dana / 2 noćenja sa doručkom – Autobusom

119 EUR  99 EUR

Dvorac Bran – Brašov – Sigišoara – Sibinj

Opis destinacije:

Različiti narodi koji u njoj žive zovu je različitim imenima, ali svako od tih imena odzvanja na isti način: mistično, bajkovito, divlje. Baš onako kakva je i ona sama. Pođite sa nama na kratko putovanje po jednoj od najlepših oblasti Evropi koja nam se nalazi u direktnom komšiluku. Transilvanija je rumunski i stoga globalni naziv za ovu istorijsku pokrajinu koja obuhvata čitav prostor karpatske i transkarpatske Rumunije, njen – jednostavno rečeno – zapadni deo. Pored predela pomalo divlje i neukroćene prirodne lepote, ovaj deo Rumunije je i jedno od retkih mesta na svetu gde posetioci mogu da se vrate daleko u prošlost i upoznaju sela i gradove koje su pre više od 800 godina podigli vredni transilvanijski Saksonci, odnosno Sasi. Naime, nigde na svetu se na tako malom prostoru ne može videti toliko očuvanih srednjovekovnih gradova i sela sa utvrđenim crkvama koji svedoče o burnoj prošlosti ovog dela Rumunije. Većina svetskih putnika Transilvaniju uglavnom povezuje sa poznatom legendom o grofu Drakuli. Lokalni turoperateri, naročito u Sigišoari, rodnom gradu vlaškog vojvode Vladislasa Trećeg Zmajevića (u narodu poznatijeg kao Vlad Nabijač ili Vlad Drakula) vešto su iskoristili legendu koja je ispirisala irskog pisca Brema Stokera da napiše roman “Drakula”.

Dvorac Bran – Brašov – Sigišoara – Sibinj

 

Plan i program putovanja:

I dan, 28.04. – Polazak iz Niša sa parkinga ispred Tempa u 21h. Noćna vožnja do Transilvanije kroz Srbiju i Rumuniju sa usputnim pauzama radi obavljanja carinskih formalnosti i radi odmora putnika na 3-4 sata u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice.

II dan, 29.04. – Dolazak u Bran u jutarnjim časovima. Fakultativni obilazak dvorca Bran, jedna je od najvećih turističkih atrakcija Rumunije, koju godišnje poseti preko pola milona turista i obožavatelja vampira, u potrazi za mitovima i legendama vezanim za slavnog grofa Drakulu. Oko podneva nastavak putovanja do Brašova. Po dolasku u Brašov idemo u razgledanje grada: Crna crkva, jedna od njegovih simbola, izgrađena u gotskom stilu sedamdesetih godina petnaestog veka, glavni gradski trg, na njemu se nalaze ostaci stare gradske većnice (Old Town Hall) u kojoj su se ranije okupljali gradski odbornici, a danas je tu Istorijski muzej,  Strada Sforii, prošetaćemo najužom ulice Rumunije, ali i Evrope, Katarinina kapija (Poarta Ecaterinei), jedina originalna kapija koja je preživela period od srednjeg veka do danas, Sinagoga, sagrađena 1901. godine, Crna kula, sa koje se pruža veličanstven pogled na simbol grada, Crnu crkvu… Po završetku obilaska odlazak u izabrani hotel. Smeštaj. Slobodno vreme. Noćenje.

III dan, 30.04. – Doručak. Fakultativni izlet u Sigišoaru. Možda jedini u celini očuvan srednjovekovni grad u Evropi, sa devet odbrambenih kula, spletom uskih, kaldrmisanih uličica i još užih prolaza, bogato ukrašenim palatama i crkvama. Dvočasovna vožnja do Sigišoare. Po dolasku, pešačka tura i obilazak  srednjevekovnog  gradskog jezgra koje predstavlja pravi biser saske arhitekture i svrstano je u svetsku kulturnu baštinu UNESKO-a. Videćete Drakulinu rodnu kućuVenecijansku kuću, Kulu kovača, Kulu čizmara, Kulu krojača, crkvu  Biserica din Deal „Crkva na brdu“… Nakon obilaska, slobodno vreme i u popodnevnim satima povratak u Brašov. Noćenje.

IV dan, 01.05. – Nakon doručka, napuštanje hotela i odlazak u Sibinj, evropsku prestonicu kulture iz 2007.godine. Po dolasku, fakultativni obilazak grada: obilazimo Gornji grad, koga čine mali i veliki trg, zatim Most laži, originalni simbol grada koji  povezuje Donji i Gornji grad, Muzej Brukenthal, najstariji muzej u Rumuniji, ustanovljen 1817. godine, Savetna kula, Luteranska katedrala… Slobodno vreme. U večernjim satima polazak za Srbiju. Vožnja preko Temišvara, Vršca, Smedereva…

V dan, 02.05. – Dolazak u Niš u jutarnjim satima.

 

 

Cena aranžmana:     99 EUR po osobi

Cena aranžmana obuhvata:

  • prevoz visokopodnim autobusima turističke klase (klima, audio i video oprema) na navedenim relacijama
  • smeštaj u hotelu Global 3* u Brašovu na bazi dva noćenja sa doručkom ( dvokrevetne, trokrevetne sobe, četvorokrevetne sobe, kontinentalni doručak – švedski sto)
  • organizacija i realizacija programa putovanja
  • usluge turističkog vodiča/pratioca grupe tokom čitavog putovanja
  • Obilazak Brašova, Sibinja sa vodičem/pratiocem grupe

 

Cena aranžmana ne obuhvata:

  • međunarodno zdravstveno osiguranje

****zbog sve učestalijih kontrola policije u državama EU, agencija preporučuje putnicima da OBAVEZNO UZMU međunarodno putno osiguranje; u slučaju da putnik nema osiguranje, sam snosi sve eventualne troškove i posledice***

  • individualne troškove u hotelu i za vreme putovanja
  • ulaznice za kulturno-istorijske spomenike:

Dvorac Bran: 40 RON, ulaz u sobu mučenja se doplaćuje još 10 RON

  • Fakutaltivne izlete:

Sigišoara: 20 evra ( cena obuhvata autobuski prevoz, obilazak grada sa vodičem/pratiocem grupe )

 

1 EUR ≈ 4,6 RON

 

Napomene:

– Fakultativni izleti plaćaju se na licu mesta u evrima

– Sadržaj obilazaka lokaliteta, predviđenih programom, podložan je promeni ukoliko je to uslovljeno opravdanim razlozima (radovima na saobraćajnicama, lokalitetima, promenom radnog vremena na lokalitetima za vreme praznika, štrajkovima, saobraćajnim kolapsom i slično).

– Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih učesnika otkaže putovanje (minimalan broj putnika za realizaciju ovog aranžmana je 50 putnika) (minimalni broj putnika za fakultativne izlete je 30).

– Organizator putovanja ima pravo otkaza putovanja najkasnije 12 dana pre polaska na put.

 

Način plaćanja:

u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Unicredit banke na dan uplate:

 

1) 30% prilikom rezervacije, a ostatak 15 dana pre putovanja.

2) 40% rezervacija, 60% administrativnom zabranom na jednake rate do 01.09.2019.g. Uz uvećanje 2%(devizna klauzula) .

 

3) 30% prilikom rezervacije, a ostatak na jednake rate čekovima građana do 01.07.2019. bez uvećanja.
5) 30% prilikom rezeracije, a ostatak na rate putem kredita poslovnih banaka .

 

HOTEL GLOBAL 3* Brašov

www.hotelglobal.ro

Otvoren u decembru 2011. godine, hotel Global je smešten u mirnoj oblasti srednjovekovnog grada Brašova. Hotel raspolaže igraonicom za decu, fitnes centrom i saunom. Bežični internet i parking se mogu besplatno koristiti. Autobusko stajalište sa kojeg polaze česte linije ka ostalim delovima grada, udaljeno je 50 metara od objekta. Železnička stanica u Brašovu je udaljena 2,7 km. Žičara koja vodi do planine Tampa je udaljena 4,2 km.

Sobe:

Sve sobe su uređene u svetlim bojama i sadrže LCD TV. Sopstveno kupatilo sa tušem je obezbeđeno u svakoj smeštajnoj jedinici. Hotel raspolaže dvokrevetnim (dva singl kreveta ili jedan francuski), trokrevetnim ( jedan francuski i jedan singl krevet ), četvorokrevetnim sobama ( dva francuska ili četiri singl kreveta ).

 

 

Šta ćemo posetiti:

Brašov ili Kronstadt na nemačkom je glavni grad okruga. Prvobitno se grad zvao Korona što znači kruna, a Nemci su ga posle nazvali Kronstadt što bi značilo krunski grad, grad krune. Tokom srednjeg veka su oba naziva bila u upotrebi. Pošto je Brašov dosta star grad, ima i srednjovekovne četvrti. Može se videti stara citadela i bela kula. U starom delu Brašova se nalaze brojne prodavnice i restorani u kojima se služi tradicionalna hrana. Zbog svog srednjovekovnog ambijenta, predeli Brašova su korišćeni u mnogim filmovima. Imaćete priliku da odete do zamka Bran iz 13. veka, u kojem je Vlad Cepeš Drakula bio zarobljen.  Najuža ulica u Evropi zove se Strada Sfori (u prevodu – uska ulica). Ova ulica je nekada služila za prolazak vatrogasaca. Njena širina je između 113 i 135 centimetara, dok je duga negde oko 80m. Legenda kaže da ako zaljubljeni par prođe ovaj prolaz bez dodirivanja, da će dugo biti zajedno. U suprotnom će se stalno svađati. Brašov je čaroban, a ako nekada budete posetili ovaj grad obavezno probajte kolače u poslastičarnici preko puta Crne crkve!

Sibinj ili Sibiu, kako ga ko već zove, je grad šarenih kuća sa očima na krovovima. Osim toga, predstavlja glavni grad Transilvanije koji su, kao i Sigišoaru, naselili Nemci iz Saksonije u 12. veku, pa tako i ovaj grad liči na saksonske gradove Nemačke. Broji oko 150 hiljada stanovnika i 2007. godine je predstavljao Evropsku prestonicu kulture.

 

Fakultativni izlet:

Sigišoara:  20 EUR ( cena obuhvata autobuski prevoz, obilazak grada sa vodičem/pratiocem grupe )

važi za najočuvaniji srednjovekovni grad u Rumuniji,u kojem je, 1431.godine rođen kontroverzni  vlaški  vladar  Vlad Cepeš (Vlad Ţepeş), poznatiji kao Drakula . Iskoristite priliku da obiđete Istorijski muzej i  famoznu Drakulinu sobu za mučenje. Sigišoara se nalazi u srcu Transilvanije, u okrugu Mureš u dolini reke Trnava Mare (Târnava Mare, „Velika Trnava“). Srednjevekovno jezgro grada, izgrađeno na jednom brežuljku, predstavlja pravi biser saske arhitekture i svrstano je u svetsku kulturnu baštinu UNESKO-a. Simbol grada jeste kula sa satom, podignuta 1556. godine kojoj, od 1899.godine postoji interesantan istorijski muzej. Zbog svog kulturno-istorijskog značaja, Sigišoara nosi epitet „perla Transilvanije“.

Organizator putovanja Grand Holiday OTP 58/2016

Ovlašćeni subagent TA Acapulco