Grcka_zastava_

GRČKA

LETOVANJE 2020

Grčku mnogi nazivaju kolevkom moderne civilizacije. Zemlja maslina i vina, zemlja Olimpijskih igara, zemlja ratara, pastira i moreplovaca, zemlja tri hiljade ostrva, predivnih plaža, zemlja Zevsa, Poseidona, Apolona, Afrodite, zemlja Platona, Aristotela, Sokrata – jednom rečju, Grčka je majka sveta.

Grčka se nalazi na jugoistoku Evrope, prostire se na površini od 131,957 km² i ima oko 12 miliona stanovnika, od kojih je većina pravoslavne vere. Klima je mediteranska sa dosta sunčanih dana, blagim temperaturama vazduha i niskim stepenom padavina. Tokom toplih leta duva sezonski vetar zvani “meltemi”, koji hladi priobalni pojas, a u planinskim regijama izaziva niže temperature. Tokom zimskih dana, klima je blaga i retko ima snega.

Na Egejskom moru, Za letovanje 2016, Vam nudimo hotelski i apartmanski smeštaj na poluostrvu Halkidiki –Kasandra, Sitonija, ostrvo Tasos, u Olimpskoj regijiMakrigialos,Paralia,Olimpik beach,Leptokaria, Nei Pori, kao i u regiji Svetog Đorđa –Stavros,Nea Vrasna,Vrasna Parlia,Jerisos.

Na Jonskom moru Vam nudimo apartmanski i hotelski  smeštaj na destinacijama Zakintos,Lefkada,Sivota,Parga,Vrahos beach,Kefalonia,Krf

Lokalno vreme je GMT + 2 sata (u odnosu na Srbiju jedan sat unapred).

Zvanična valuta je Euro.

Telefonski pozivi:

za Srbiju 00381 (pozivni za grad) / iz Srbije 0030 (pozivni za grad)

Grčka izlazi na Egejsko i Jonsko more.

Kopnene granice su joj duge ukupno 1.288 km. Graniči se sa Albanijom, Bugarskom, Turskom i Republikom Makedonijom. Obale su joj duge 13.676 km.

Obala je veoma razuđena, sa mnoštvom ostrva, poluostrva i zaliva. Njihova obala je po razuđenosti druga u Evropi. Najveći deo države je pod planinama, a najviši vrh je Olimp sa 2.911 metara nadmorske visine.

Grčka kuhinja

Najčešći sastojci grčkih obroka su govedina, jagnjetina, piletina i svinjetina. Riba i morski plodovi se konzumiraju na ostrvima i u velikim gradovima. Ne sme se zaboraviti ni maslinovo ulje koje ovim sastojcima daje lep, mediteranski ukus. Salate se jedu uz glavna jela. Tradicionalno jelo je suvlaki (ražnjić od jagnjećeg ili svinjskog mesa, sa biljnim dodacima i pomfritom). Deserti su najčešće neke vrste voća ili baklava. Poznato jelo jesu i kokoretsi (sastoji se od jagnjece džigerice).

BUGARSKA